Microbiomul intestinal și metaboliții în artrita reumatoidă:
Legătura, mecanismele și intervenția Deniplant
Maior Gheorghe GIURGIU1, Prof dr Manole COJOCARU2,3
1Deniplant-Aide Sante Medical Center, Biomedicine, Bucuresti, Romania
deniplant@gmail.com; Telefon: +40 744 827 881
https://orcid.org/0000-0002-5449-2712
2Academia Oamenilor de Știință din România
3Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Medicina, Bucuresti, Romania
cojocaru.manole@gmail.com; Telefon: +40 723 326 663
https://orcid.org/0000-0002-7192-7490
Context Artrita reumatoidă este o boală autoimună cronică, complexă și sistemică. Disbioza microbiomului intestinal este un element vital de mediu care declanșează apariția poliartritei reumatoide, iar dereglarea microbiomului poate duce la răspunsuri imune anormale.
Obiectiv O relație complicată între modificările microbiomului intestinal și modificările metabolice ar putea ajuta la explicarea mecanismelor prin care bacteriile intestinale joacă un rol în patogeneza artritei reumatoide. Pentru a ajunge la aceste observații, am examinat modul în care intervenția Deniplant rezolvă dizabilitățile în artrita reumatoidă, pentru a demonstra rolul Imuniplant și al Artropolului în gestionarea poliartritei reumatoide.
Materiale și metode În prezent, perturbarea microbiotei intestinale a apărut ca un actor nou implicat în patogeneza artritei reumatoide. Cu cercetări aprofundate, înțelegerea interacțiunii bacterii intestinale-gazdă în artrita reumatoidă este mult mai cuprinzătoare.
Rezultate Un sistem imunitar care funcționează bine este esențial pentru supraviețuire. Microbiomii orali și intestinali au un rol în dezvoltarea poliartritei reumatoide. De asemenea, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a studiilor de metabolomică în artrita reumatoidă, cu încercarea de a identifica potențiali biomarkeri pentru diagnostic sau monitorizarea activității bolii. Aici, am analizat rolul disbiozei microbiotei în etiologia pol-iartritei reumatoide.
Concluzie O strategie de tratament propusă pentru artrita reumatoidă bazată pe reglarea microbiomului intestinal este, de asemenea, discutată în acest studiu. Creșterea înțelegerii microbiotei intestinale și a funcției lor în artrita reumatoidă ne va oferi noi oportunități de a dezvolta strategii de diagnosticare eficiente și precise și de a explora potențiale tratamente bazate pe microbiotă pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă.
Cuvinte cheie artrita reumatoida, microbiota intestinala, raspuns imun, inflamatie, interventie Deniplant