Sari la conținut
Home » Scleroza

Scleroza

Despre scleroza

Scleroza multipla, cunoscuta si sub denumirea de scleroza in placi, este o afectiune inflamatorie a creierului si a maduvei spinarii.
Scleroza multipla este afectiunea in care sistemul imunitar ataca mielina (teaca ce inveleste fibra nervoasa) afectand astfel transmiterea informatiilor nervoase  intre creier si celelalte zone ale corpului.Exista 4 tipuri de scleroza multipla, iar un pacient poate fi afectat de toate aceste forme in acelasi timp, afectiunea aceasta fiind denumita scleroza multipla cronic progresiva.Scleroza multipla recurent remisiv (SMRR)
Scleroza multipla recurent remisiv este cea mai des intalnite forma a bolii si afecteaza, in general, persoanele care depasesc varsta de 40 de ani. Episoadele apar la intervale de luni, zile sau chiar ani, iar durata unui episod nu depaseste 24 de ore, cu tot cu perioada de recuperare.
Scleroza multipla primar progresiva (SMPP)
Scleroza multipla primar progresiva se manifesta printr-un declin gradat, insa pot aparea si peridoade de liniste, in care simptomele sunt reduse.
Scleroza multipla progresiva secundara
Scleroza multipla progresiva secundara apare in urma unei evolutii a altei forme de scleroza multipla. Evolutia rapida a bolii determina aparitia handicapului, iar recuperarea este tot mai dificila.
Scleroza multipla progresiva-recidivanta
Scleroza multipla progresiva-recidivanta este cea mai agresiva forma de scleroza, evolutia bolii fiind mai rapida, episoadele mai violente si simptomele mai severe pe zi ce trece.

Cauze

 Inca nu s-a descoperit ce determina aparitia sclerozei multiple. Aceasta este insa o afectiune autoimuna, sistemul imunitar atacandu-si propriile tesuturi.Afectiunile autoimune ale glandei tiroide si sindromul de colon iritabil sunt asociate cu aparitia sclerozei in placi.Anumite infectii – mai multe virusuri au fost invinovatite cu scleroza multipla, printre care si virusul Epstein-Barr, care cauzeaza mononucleoza.Simptomele sclerozei multiple• Amortirea si slabiciunea membrelor, care se regula se petrece pe o singura parte a corpului.
• Pierderea partiala sau totala a vederii, asociata cu durere la miscarea ochilor. De regula, asta se intampla la un singur ochi.
• Vedere dubla.
• Senzatie de soc electric in special in timpul executarii unor miscari ale gatului.
• Tremor, probleme de coordonare.
• Vorbire neclara.
• Oboseala.
• Ameteli.
• Probleme de natura intestinala.   

Prevenire

Studiind microbiomul uman si influenta lui asupra adectiunilor autoimune putem spune astazi ca si Scleroza multipla poate fi declansata datorita disbiozei.O toxina produsa de o bacterie comuna care se gaseste in alimente, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor americani.
Se crede ca boala inflamatorie a sistemului nervos central este declansata de unul sau de o combinatie de mai multi factori de mediu, dar declansatorii sunt inca necunoscuti.
Oamenii de stiinta americani au concluzionat, bazandu-se pe unele studii anterioare care sugereaza ca toxina epsilon este produsa de o bacterie comuna, ca aceasta ar putea declansa scleroza multipla.
Cercetatorii au oferit dovezi care sprijina abilitatea toxinei epsilon de a provoca permeabilitate si arata ca toxina epsilom ucide celulele cerebrale care produc mielina, oligodendrocite – aceleasi celule care mor in leziunile scelorezei multiple”, a declarat Jennifer Linden, de la Weill Cornell Medical College din New York.
„De asemenea, noi aratam ca toxina epsilon vizeaza si alte tipuri de celule asociate cu inflamatia sclerozei multiple, cum ar fi celulele retiniene si celulele meningeale (celule ale membranelor care inconjoara sistemul nervos central)”, a completat aceasta.
Toxina epsilon este produsa de anumite tulpini de Clostridium perfringens, care este o bacterie formatoare de spori, una dintre cele mai comune cauze ale bolilor alimentare.
Studii anterioare au sugerat ca Clostridium perfringens si, in special, toxina epsilon, ar putea juca un rol important in declansarea sclerozei multiple.  

Analize

Nu exista o analiza care sa depisteze scleroza multipla
Scleroza in placi este diagnosticata in urma mai multor analize si teste printre care si:
• Examen neurologic.
• RMN – aceasta afectiune monitorizeaza daunele produse creierului si evolutia bolii.
• Punctia lombara – aceasta se foloseste in special in situatiile in care RMN-ul nu este relevant.
• Testarea potentialelor evocate.Testele imagistice precum CT (computer tomograf) sunt folosite pentru observarea in detaliu a creierului.Testele senzoriale pot fi si ele folosite pentru stabilirea diagnosticului corect.Analizele de sange sunt recomandate de medic pentru a exclude posibilitatea unei boli infectioase care poate avea simptome similare cu cele ale sclerozei in placi.  

Tratament alopat

Medicina alopata nu asigura un tratament care sa vindece scleroza multipla.Tratamentul medicamentos pentru scleroza multipla este stabilit de medic, in functie de simptomele pe care pacientul le prezinta, de varsta acestuia si starea de sanatate.
Corticosteroidele sunt adesea prescrise in caz de scleroza in placi pentru reducerea inflamatiei nervilor. Efectele secundare includ: insomnia, hipertensiunea, retentia de apa, instabilitate emotionala. Corticosteroidele sunt prescrise in timpul atacurilor.
Interferonul beta este folosit, de asemenea, in tratarea sclerozei multiple.
Ocrelizumab este folosit pentru tratarea formelor progresive ale sclerozei multiplee.
Glatiramerul acetat blocheaa sistemul imunitar in incercarea sa de a ataca mielina.
Fingolimod e un medicament pentru reducerea frecventei episoadelor specifice sclerozei in placi.
Natalizumab este conceput pentru a bloca celulele bolnave din sange sa patrunda in creier sau in maduva osoasa.  Natalizumabul crese riscul de infectie virala a creierului.
Aletuzumab reduce recventa puseurilor si se administreaza timp de 5 zile consecutiv sub forma de perfuzie, urmate de o pauza si apoi de inca 3 zile de tratament.
Mitoxantrona este un imunosupresor foarte rar folosit in tratarea sclerozei multiple intrucat are efecte daunatoare asupra inimii si creste riscul de cancer al sangelui.

Tratament naturist

ExistaTratamentul naturist propus se poate urma in paralel cu medicatia alopata stabilita de medicul curant.
1. Ceai Imuniplant 30 doze zilnice
2. Neuropolen 30 doze
 Acste doua remedii actioneaza ca imunomodulatoare a microbiomunlui.